Pregledaj svoje proizvode u košarici

Instagram

Registrirajte se

Arhiva tema mjeseca

Tema mjeseca

OŽUJAK 2013
TONIMER - ZA PRIRODNU I UČINKOVITU HIGIJENU NOSA

Objavljeno 01.03.2013.

TONIMER - ZA PRIRODNU I UČINKOVITU HIGIJENU NOSA

Kako bismo objasnili važnost svakodnevne pravilne higijene nosne šupljine,  kako u odraslih, tako i u male djece, najprije treba reći par činjenica o samoj građi nosa i njegovoj ulozi.

Nos mijenja i poboljšava kvalitetu udahnutog zraka jer ga filtrira, zagrijava na 37°C i  vlaži.

Nosna sluznica bogata je imunološkim stanicama i njihovim produktima koji odrađuju svoju obrambenu ulogu u borbi s bakterijama i virusima. Odstranjivanje čestica zadržanih na sluzi nosne sluznice odvija se gibanjem nosne sluzi u smjeru ždrijela, a u čemu aktivno sudjeluju cilije respiratornog epitela koje se prirodno gibaju u tom smjeru.


Zašto je važna dobra prohodnost nosa?

Disanje isključivo na usta može dovesti do iznenađujuće neugodnih zdravstvenih problema. Ako se trenutno borite s prehladom, onda vrlo dobro znate da vam  začepljen nos  može uzrokovati suhoću u ustima, loš zadah i/ili probleme sa spavanjem. Disanje na usta iritira krajnike, što se kasnije prebacuje i na sinuse i time dodatno blokira gornje dišne putove. Ta se blokada ne može ispuhati iz nosa. Također, ako ne dišete kroz nos, vaša krv ne dobiva dovoljno kisika.

 

Nos kao kemijski i mehanički filtar tijela

Nos je čuvar pluća. Nos zaustavlja štetne čestice koje se unose udisanjem, odstranjuje ih ili uništava. Nos djeluje kao mehanički i kemijski pročistač zraka. Prekriven je sluznicom na kojoj su trepetljike. Sluznica stvara sluz koja neprestano klizi po sluznici zahvaljujući trepetljikama. Udahnute štetne čestice hvataju se na sluzi i odstranjuju iz dišnog sustava, bilo da se ispušu iz nosa ili da se sliju u ždrijelo i progutaju –  dakle, on služi kao mehanički filtar.¸U nosnoj sluzi nalaze se i  imunološki aktivne tvari koje uništavaju štetne mikroorganizme koje udišemo. Tako je nos i kemijski filtar.

 

Prva crta obrane protiv alergija

Alarmantna je činjenica da se u razvijenim zemljama svijeta svakih 10 godina broj bolesnika s alergijskim reakcijama udvostručuje, tako da već četvrtina stanovništva boluje od različitih vrsta alergija. Hrvatska u potpunosti prati ovaj “trend“ jer, prema podacima HZJZ, najmanje 500.000 osoba pati od alergija.

Najčešći je oblik alergijske reakcije alergijski rinitis - kronična upala sluznice nosa uzrokovana nekim od alergena (pelud biljaka, prašina, dlake životinja). Pri doticaju alergena sa sluznicom nosa dolazi do burne reakcije: sluznica nosa natekne, javlja se jaki sekret, svrbež, kihanje i suze.

 

Astma

 Alergije dišnih putova u najvećem broju slučajeva počinju alergijskom reakcijom nosa. Ukoliko se alergija ne zaustavi na nivou nosa, spušta se prema grkljanu, dušniku i bronhima uzrokujući katkada vrlo ružnu kliničku sliku s izrazito otežanim disanjem. Do ovakvog slučaja dolazi kod dužeg zadržavanja nekog alergena na nosnoj sluznici. Ispiranjem sluznice ne dopuštamo alergenima duži kontakt i alergijski odgovor, a time ni razvoj astme!

 

Hormonalne promjene

Klimakterij u velikom broju slučajeva, kao jedan od simptoma, donosi suhoću sluznice. Ovoga nije pošteđen ni nos, pa čim primijetite da je suh, da se stvaraju kraste i da se ljušti, vrijeme je za svakodnevnu higijenu izotoničnim otopinama. Time ćete spriječiti pojavu niza neugodnih oboljenja.Higijena nosa od rođenja – za zdrav razvoj djeteta

Disanje na nos je prirodno i refleksno, za razliku od disanja na usta. Dijete ne može disati na usta do 6. mjeseca života i zato disanje na usta dijete treba naučiti. Svako otežano disanje na nos uzrokuje snažnu nelagodu i narušava kvalitetu djetetova života.

Što je dijete mlađe, to je Eustahijeva tuba (između srednjeg uha i gornjeg dijela ždrijela) kraća  pa tekući sekret iz nosa lakše može doprijeti do srednjeg uha i dovesti do njegove upale što je jedna od najčešćih komplikacija dojenačke dobi.

Začepljen nos negativno se odražava na djetetov rast i razvoj i dovodi u opasnost zdravlje. Na žalost, sekret iz nosa lakše se slijeva natrag, prema ždrijelu, nego prema nosnicama te uzrokuje kašalj kod djeteta.

Jedna ne tako poznata činjenica je i da smetnje disanja na nos mogu znatno ugroziti rast i razvoj djeteta. Dokazano je da djeca koja od najranije dobi dišu stalno na usta, u školskoj dobi pate od poremećaja koncentracije, imaju slabiju inteligenciju, a deformacije vilice i samog oblika lica ne mogu se ispraviti!

Zbog svega ovoga  važno je da su dječji nosići prohodni jer je to jedan od preduvjeta za zdravo i sretno djetinjstvo.


Prehlade i kronični sinusitis

Kod kroničnog sinusitisa, učestalih prehlada i hunjavica, nosna sluznica izložena je upalnom procesu koji joj ne dopušta da se obnovi. Zbog toga je naseljavaju bakterije koje su vrlo otporne na antibiotike. Stalno uzimanje antibiotika je, kao što je dobro poznato, vrlo štetno za organizam. U ovom slučaju možemo pomoći i skratiti period bolesti njegom nosne šupljine hipertoničnim otopinama koje će također imati i blagotvoran utjecaj na obnavljanje  nosne sluznice.

 

Štetnost dekongestiva

Nosni dekongestivi su vazokonstriktori - izazivaju konstrikciju krvnih žila natečene sluznice, čime smanjuju oteklinu. Djelovanje im je ograničeno zbog „rebound fenomena" - nakon prestanka djelovanja lijeka dolazi do sekundarne vazodilatacije i pogoršanja kongestije nosa. To je često posljedica dugotrajnog i nekontroliranog korištenja tih kapi. Pri takvoj „produženoj" primjeni oštećuje se cilijarni epitel nosne sluznice, pa se primjena nosnih dekongestiva ne savjetuje dulje od 5 do 7 dana. Odvikavanje traje mjesecima. Upravo iz ovih razloga treba naglasiti prednost primjene hipertonične otopine kod prehlada i hunjavice!

 

Povijest higijene nosa

Ljekovita svojstva mora, odnosno morske vode, poznata su još iz antičkih vremena. Euripid je pisao o njezinim mogućnostima u liječenju bolesti, a Hipokrat ju je preporučivao za uporabu. Galen je prvi put opisao ljekovito djelovanje čestica soli koje sadrži morski zrak. Devetnaesto stoljeće donosi razvoj talasoterapije. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća F. Herlemont predstavio je jednostavnu metodu primjene morske vode - u obliku spreja.

Morska voda prepuna je minerala i elemenata u tragovima, kao što su  sumpor, bor, silicij, bakar, brom, stroncij i kalij. Sadrži i vitamine, mineralne soli te aminokiseline. Manje je poznato da sadrži i fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju organske tvari s antibiotskim, hormonalnim i bakteriostatskim svojstvima. Morska voda Tonimer kao preparat za nos je pročišćena izotonična otopina koja sadrži i crvenu algu, a crpi se na najčišćem dijelu Atlantskog oceana!


Izotonična otopina

Pod ovim pojmom podrazumijevamo izotoničnu 0,9%-tnu otopinu natrijeva klorida. Ona ima fiziološki pH te uspostavlja fiziološku funkciju cilija nosne sluznice. Kada cilije ponovno uspostave svoju funkciju, one osiguravaju odstranjivanje nečistoća koje zrakom ulaze u nosnice  i tako pomažu  održavanju higijene nosa.


Hipertonična otopina

Sterilna morska voda hipertonične linije sadrži  veću  koncentraciju soli (2%)  i zato  osmozom uklanja suvišnu tekućinu  iz sluznice nosa i time smanjuje njezinu  otečenost, olakšava disanje i vraća sluznicu u normalno stanje, razrjeđuje i ispire uzročnike upala (alergene, viruse, bakterije), razrjeđuje i ispire medijatore upala (histamin, prostaglandine, leukotriene), uklanja nakupljenu sluz - olakšava disanje (osmoza), sprječava zadebljanje sluznice, smanjuje izlučivanje sluzi, povećava djelovanje nosnih  cilija (nosnih treplji) – povećava brzinu njihovih treptaja i uspostavlja ispravan smjer treptanja te otvara kanale sinusa.

 

Zbog čega koristiti Tonimer hipertonične otopine?

JER SU SIGURNE!

Mogu se kontinuirano koristiti 15 dana bez nuspojava i neželjenih učinaka (za razliku od vazokonstriktora) kao što su: stanjena nosna sluznica, atrofija, krvarenje, smanjena sposobnost ili gubitak njuha.  Uporaba je jednostavna  i djeca mogu samostalno aplicirati otopinu.

HYPERTONIC BABY jedini je proizvod iz ove kategorije čija je uporaba dopuštena (i potvrđena kliničkim studijama) OD PRVOG DANA ŽIVOTA.

Tonimer Hypertonic Baby je sprej sa sterilnom otopinom morske vode (2%) s posebnim nastavkom za raspršivanje s graničnikom koji ne dopušta povrede malih nosića te posebno mekanom plastikom i mekim mlazom.

Osim sprejeva za nosnu higijenu – Izotonična i Hipertonična linija za djecu i odrasle, Tonimer Vam predstavlja i 2 gela za nos! Tonimer Balsamic i Balsamic Strong koji sadrže prirodne sastojke: morsku vodu bogatu mineralnim solima i  oligoelementima koji čiste i vlaže nosnu sluznicu, balzamične supstance (eukaliptus i eterično ulje niaouli) koje  djeluju antiseptički i blagotvorno kod oboljenja dišnog sustava i olakšavaju disanje i hijaluronsku kislinu koja veže vodu i tako umanjuje otekline te štiti i vlaži nosnu sluznicu.

Njihova  uporaba je precizna, djelovanje produženo, a pogodni su za uporabu na radnom mjestu, školi i putovanju jer ne ulaze u grlo.

 

Savjeti  nazalne higijene

I za kraj, da još jednom naglasimo koliko je neophodna pravilna higijena nosa …

Život u velikim gradovima, izloženost različitim vrstama onečišćenja, stres i posljedični poremećaji vegetativnog dijela živčanog sustava neizbježno otežavaju normalno funkcioniranje našeg nosa. Ako se podsjetimo da  disanje nije samo uvjet života, već i uvjet normalnog funkcioniranja svakog organa u tijelu, nije naodmet dio slobodnog vremena posvetiti upravo postupcima koji će pomoći nosu u obavljanju njegove prirodne funkcije.

Ne morate samo ljeti na moru osjećati da dišete „punim plućima“, slobodno i bez tegoba alergija ili začepljenog nosa. Poput morskog zraka koji udišemo i morske vode prepune oligoelemenata koju ronjenjem inhaliramo, tako  i proizvodi Tonimer tijekom cijele godine pružaju blagodat našem respiratornom sustavu, a time i poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

 

Kao što svakodnevno peremo zube i održavamo higijenu tijela, moramo stvoriti naviku  svakodnevne primjene izotoničnih i hipertoničnih otopina za nos!

  • Prakticirajte nazalnu higijenu ujutro, očistite nosnice Tonimer Isotonic sprejom i započnite dan dišući slobodno.
  • Upotrijebite Tonimer Hypertonic sprej ili Balsamic strong gel za otklanjanje viška sluzi i protiv začepljenja nosnih kanala.
  • Koristite Tonimer Hypertonic sprej ili Balsamic gel nekoliko puta dnevno tijekom alergijske sezone kako biste očistili nosnice od peludi i ostalih alergena.
  • Koristite Tonimer Isotonic sprej ili Balsamic gel kada ste izloženi čađi, prašini, dimu i ostalim zagađivačima.
  • Upotrijebite Tonimer Hypertonic sprej i Balsamic Strong gel prilikom razgradnje nakupina sluzi koje se javljaju u suhim, klimatiziranim ili jako zagrijanim prostorijama ili nakon putovanja avionom.
  • Koristite Tonimer Isotonyc sprej ili Balsamic gel prije prakticiranja relaksacijskih tehnika i meditacije kako biste nesmetano disali kroz nos.

 

KORACI ZA KUPNJU proizvoda PUTEM DELMERION WEBSHOPA

1. KORAK

Online kupnja može se ostvariti samo ukoliko se kupac registrira na za to predviđenom mjestu na stranici www.delmerion.hr.

Prilikom ispunjavanja registracijskog obrasca kupac je dužan dati točne, važeće i potpune osobne podatke.

Nakon uspješno obavljene registracije (pravilno popunjeni svi traženi podatci) na e-mail Kupca biti će dostavljena obavijest o uspješnoj registraciji.

2. KORAK

Odabir željenog proizvoda vrši se spremanjem u „košaricu“ klikom na link „Dodaj u košaricu“. U „košarici“ se nalaze svi proizvodi koje je Kupac odabrao za kupnju zajedno sa cijenom proizvoda te ukupnom cijenom (uključen PDV).

Ukoliko Kupac želi nastaviti sa kupnjom odabire link „Nastavi kupovati“, a sustav ga automatski vraća na stranicu posljednjeg naručenog proizvoda.

Ukoliko kupac želi završiti svoju narudžbu odabire link „Naruči odabrano“.

3. KORAK

Ukoliko korisnik nije registriran ispunjava osobne podatke i odabire način plaćanja.

Instagram