Pregledaj svoje proizvode u košarici

Instagram

Registrirajte se

Arhiva tema mjeseca

Tema mjeseca

SIJEČANJ 2013
Suhoća kože (Xeroza)

Objavljeno 03.01.2013.

Suhoća kože (Xeroza)

DEFINICIJA, UZROCI

Suhoća kože ili kseroza može biti posljedica više različitih uzročnika, a najčešće nastaje uslijed neadekvatne njege i pod utjecajem vanjskih čimbenika kao što su hladnoća, vjetar, prekomjerno izlaganje UV zrakama (sunčanje i solarij), centralno grijanje, izlaganje kemijskim sredstvima i tretiranje sapunima i kremama koje isušuju kožu. Osim toga, stanje izrazite suhoće kože potaknuto je i genetskim predispozicijama, procesom starenja kože te raznim dermatozama.

Da bismo dobili bolji uvid u ovo neugodno stanje kože, koje može zadavati probleme pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, objasnit ćemo najprije na koji način funkcionira „normalna“ koža. Normalna koža ima hidrolipidni sloj popunjen i neoštećen, čime štiti kožu i sprječava prekomjeran gubitak vode. Kožne stanice dobro su povezane međustaničnim lipidima, što osigurava koheziju zaštitne pregrade. Koža tako temeljito obavlja svoju funkciju zaštitne pregrade, elastična je i omogućuje osjećaj ugode.


ULOGA HIDROLIPIDNE BARIJERE

Suha koža zbog nedostatka lipida ima oštećeni zaštitni hidrolipidni sloj na površini kože, koji je kod normalnog stanja prvi štit obrane protiv štetnih vanjskih utjecaja i transepidermalnog gubitka vlažnosti, odnosno „isparavanja“ prirodne vlažnosti iz kože (TEWL – TRANSEPIDERMAL WATER LOSS). U ovako nagriženom stanju stanice kože više nisu dovoljno povezane zbog čega dolazi do pukotina u zaštitnoj pregradi, čime koža postaje još otvorenija prema vanjskim štetnim utjecajima, prekomjernog gubitka vode te osjećaja neugode na koži: ona postaje hrapava i javlja se osjećaj zatezanja, radi čega treba učinkovitu i prilagođenu njegu.

Kako bi enzimski i ostali biokemijski procesi kože funkcionirali pravilno i koordinirano, u skladu s homeostazom kože, potrebna je dostatna količina vode da bi se stanice kože obnavljale svakih 28 dana i kako bi se stare, odumrle, nefunkcionalne stanice ljuštile.

Kada je optimalan nivo vlažnosti u koži, ona je blistava, mekana, bez bora i ljuskica. Dehidracija kože prvi je znak pojave bora. Također se kod dehidrirane i suhe kože, odumrle stanice znatno teže samostalno ljušte s njezine površine i nakupljaju se. Takve akumulirane rožnate tvorevine stvaraju vidljive ljuskice na koži kod težih oblika dehidracije i suhoće.

Sva ova svakodnevna oštećenja kože koja uzrokuju njenu izrazitu suhoću, mogu dovesti i do kronične preosjetljivosti kože i raznih poremećaja kao što su dermatoze. Koža postaje reaktivna na gotovo svaki podražaj, a vrlo često se javljaju i alergije (a tvari koje prije nisu nadraživale kožu, sada zbog suhoće i oštećenja postaju alergeni).


NJEGA SUHE KOŽE

Jednom dovedena u ovakvo stanje, koža više ne prihvaća njegu klasičnim sredstvima na koja najčešće burno reagira. Njega ovakve kože zahtjeva posebnu kategoriju – DERMOKOZMETIKU. Suhu, reaktivnu kožu tretiramo povećavajući količinu hidratacije stratum corneuma (rožnatog sloja epidermisa) pomoću okluzivnih i humektantnih sastojaka ili omekšavajući i zaglađujući površinu kože pomoću emolijentnih sastojaka. Svaki proizvod mora sadržavati i odličan spoj umirujućih sastojaka kako bi trenutno uklonili svrbež, peckanje i crvenilo.

Najčešći su okluzivni sastojci koji sprječavaju „isparavanje" ili TEWL, prekrivaju površinski sloj kože. Osnažuju hidrolipidnu barijeru te osiguravaju koži masne kiseline, ceramide, linolnu kiselinu, kolesterol.

Humektansi su vodotopivi sastojci s iznimno visokim kapacitetom apsorpcije vode iz atmosfere (ukoliko je atmsoferska vlažnost viša od 80%) i priležećeg epidermisa. Najčešći humektansi su glicerin, natrijev hijaluronat, urea, propilen glikol, i alfa-hidroksi kiseline (AHA) pogotovo mliječna (i njezine soli - laktati) te glikolna kiselina koje više spadaju u aktivnije kozmetičke komponente.

Emolijensi se u kozmetičke pripravke dodaju radi pospješivanja osjećaja ugodne mekoće i zaglađivanja kože popunjavajući prostore između korneocita u fazama ljuštenja. Najčešći su: vazelin, lanolin ili mineralna ulja, cacao oleum ili shea butter.

Kako bismo pružili prvu pomoć ovako oštećenoj koži, umirili ju, potaknuli njenu regeneraciju i spriječili dublje širenje problema, moramo biti sigurni da smo odabrali topičko sredstvo s dermatološki potvrđenim djelovanjem (po mogućnosti s kliničkim studijama), bez štetnih konzervansa i nježno prema koži.

XEROLACT – INOVACIJA U BORBI PROTIV KSEROZE KOŽE

Upravo ovakvu liniju sredstava za njegu kože razvio je i kliničkim studijama potvrdio talijanski Istituto Ganassini te nam iz Bioclina stiže odgovor u obliku linije XEROLACT – fitodermatološke kozmetike najnovije generacije bez parabena, silikona, mineralnih ulja, SLS-a i SLES-a, bez kemijskih supstanci pjenjenja, bez boje i umjetnih mirisa, bez prisutnosti alergena, bakra, žive, nikla i kroma, netestirana na životinjama. Svi proizvodi su preporučljivi i za maku djecu, trudnice, dojilje i dijabetičare.

Ono što je inovativno i izdiže Xerolact iz mora ostalih proizvoda za njegu suhe kože glavni je aktivni sastojak natrij laktat, koji dokazano ima najjaču ikada postignutu sposobnost dubinske obnove razine hidratacije te smanjenja suhoće i svrbeža i trenutno čini kožu elastičnijom.

Druga inovacija upotreba je kukuruznog ulja kao najboljeg emolijensa te sastojka koji brzo obnavlja hidrolipidnu barijeru.

Ovisno o koncentraciji, NATRIJ LAKTAT ima različita djelovanja:

  - Keratolitičko djelovanje (18%)
  - Kerato-regulirajuće i eksfolijacijsko djelovanje (12%)
  - Hidratizirajuće djelovanje (6%).

Tri proizvoda s različitim postotkom natrijevog laktata indicirana su u slučajevima umjerene i ozbiljne kseroze kože.

1. BIOCLIN XEROLACT KREMA S LOKALIZIRANIM DJELOVANJEM

18% natrij laktat

INDIKACIJE
   - Lokalizirana područja vrlo suhe kože koja prelazi u hiper-keratozu
   - Hiper-keratozni ekcem
   - Psorijaza dlanova i tabana


2. BIOCLIN XEROLACT EKSFOALIRAJUĆE MLIJEKO ZA TIJELO

12% natrij laktat

INDIKACIJE
   - Koža s teškom kserozom
   - Hiper-karatozni ekcem
   - Psorijaza dlanova i tabana
   - Atopična koža uzrokovana korištenjem kortikosteroida


3. BIOCLIN XEROLACT BALZAM ZA TIJELO

6% natrij laktat

INDIKACIJE

   - Normalna i suha koža
   - Za dijabetičare
   - Za trudnice
   - Za cijelu obitelj


SAMO ZDRAVA KOŽA JE LIJEPA KOŽA!

Dobar savjet svima koji pate od suhoće kože, a posebno u ovim hladnim zimskim mjesecima, nanošenje je ovih sredstava neposredno nakon tuširanja kad je koža još lagano vlažna.

I za kraj, uz pravilnu njegu kože, vrlo je važno usvojiti i zdrave životne navike, piti dovoljno tekućine, zdravo se hraniti, paziti na unos rafiniranih šećera te dovoljno boraviti na svježem zraku. Na taj način i i Vaša će koža postati zdravija, blistavija, mekša i ljepša!

Xerolact

KORACI ZA KUPNJU proizvoda PUTEM DELMERION WEBSHOPA

1. KORAK

Online kupnja može se ostvariti samo ukoliko se kupac registrira na za to predviđenom mjestu na stranici www.delmerion.hr.

Prilikom ispunjavanja registracijskog obrasca kupac je dužan dati točne, važeće i potpune osobne podatke.

Nakon uspješno obavljene registracije (pravilno popunjeni svi traženi podatci) na e-mail Kupca biti će dostavljena obavijest o uspješnoj registraciji.

2. KORAK

Odabir željenog proizvoda vrši se spremanjem u „košaricu“ klikom na link „Dodaj u košaricu“. U „košarici“ se nalaze svi proizvodi koje je Kupac odabrao za kupnju zajedno sa cijenom proizvoda te ukupnom cijenom (uključen PDV).

Ukoliko Kupac želi nastaviti sa kupnjom odabire link „Nastavi kupovati“, a sustav ga automatski vraća na stranicu posljednjeg naručenog proizvoda.

Ukoliko kupac želi završiti svoju narudžbu odabire link „Naruči odabrano“.

3. KORAK

Ukoliko korisnik nije registriran ispunjava osobne podatke i odabire način plaćanja.

Instagram