Pregledaj svoje proizvode u košarici

Instagram

Registrirajte se

SASTOJAK

> vrati se

BOSILJAK
Ocimum basilicum

BOSILJAK

Autohton u Africi i Indiji, bosiljak je iz Indije u Grčku stigao putevima Aleksandra Velikog. Bosiljak je sveta biljka u Indiji, povezuje ju se s hindu božicom Tulasi - simbolom ljubavi, vjernosti i vječnog života.

Naziv bosiljak dobiven je iz grčke riječi “basileus“, što znači kralj, te je biljki dodijeljen kraljevski status zahvaljujući posebnim svojstvima koje posjeduje. Latinski naziv vjerojatno vuče korijen iz grčke riječi “okimon“, što u grubom prijevodu znači mirisne usne. Antičkim Grcima i Rimljanima ova biljka je simbolizirala netrpeljivost i ludilo.
Siromaštvo su prikazivali kao odrpanu ženu s bosiljkom. Drevni Egipćani palili su bosiljak i mirisnu smolu kako bi udovoljili svojim bogovima, te su istom mješavinom balzamirali mrtve. U Perziji i Maleziji bosiljak se sadi na grobove, a u Egiptu žene bacaju lišće bosiljka po grobovima najmilijih.

Druge narodne tradicije pridonijele su asociranju biljke na ljubav. Bosiljak je u Italiji i istočnoj Europi simbol ljubavi te ga se smatra afrodizijakom i ljubavnim napitkom. U prošlosti su Talijanke stavljale posudu s bosiljkom na prozor kao znak da su spremne primiti svog ljubavnika. U sjevernoj Europi, zaljubljeni su kitice bosiljka razmjenjivali u znak vjernosti.

Kinezi su imali holistički pristup bosiljku te su ga koristili za liječenje bolesti trbuha, bubrega i krvi. Hipokrat ga je koristio za liječenje dijareje i probavnih problema, uključujući povraćanje.

  • Eterično ulje bosiljka smanjuje mentalni umor, pruža mentalnu bistrinu i pomaže u koncentraciji.
  • Pomaže kod glavobolje i migrene.
  • Odbija insekte.
  • Tradicionalno se koristi za liječenje akni, uboda insekata, ugriza zmija i infekcija kože.

Informacije sadržane u ovom članku su isključivo informativne naravi te nam nije namjera davati zdravstvene savjete. Molimo posjetite liječnika za bilo koja pitanja o zdravlju.

Poizvodi koji sadrže ovaj sastojak

KORACI ZA KUPNJU proizvoda PUTEM DELMERION WEBSHOPA

1. KORAK

Online kupnja može se ostvariti samo ukoliko se kupac registrira na za to predviđenom mjestu na stranici www.delmerion.hr.

Prilikom ispunjavanja registracijskog obrasca kupac je dužan dati točne, važeće i potpune osobne podatke.

Nakon uspješno obavljene registracije (pravilno popunjeni svi traženi podatci) na e-mail Kupca biti će dostavljena obavijest o uspješnoj registraciji.

2. KORAK

Odabir željenog proizvoda vrši se spremanjem u „košaricu“ klikom na link „Dodaj u košaricu“. U „košarici“ se nalaze svi proizvodi koje je Kupac odabrao za kupnju zajedno sa cijenom proizvoda te ukupnom cijenom (uključen PDV).

Ukoliko Kupac želi nastaviti sa kupnjom odabire link „Nastavi kupovati“, a sustav ga automatski vraća na stranicu posljednjeg naručenog proizvoda.

Ukoliko kupac želi završiti svoju narudžbu odabire link „Naruči odabrano“.

3. KORAK

Ukoliko korisnik nije registriran ispunjava osobne podatke i odabire način plaćanja.

Instagram